Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel vlastní 1/2 domu, druhou polovinu mají ve SJM jeho rodiče. Manžel mi chce darovat polovinu své poloviny. Jakým způsobem máme do darovací smlouvy napsat, že dárce vlastní 1/2 domu a chce manželce darovat polovinu ze své poloviny? Lze napsat: "dárce je vlastníkem 1/2 nemovitosti xy " a "daruje 1/2 své poloviny nemovitosti manželce."?

Chceme totiž jen poupravit smlouvu od notáře, kterou manžel dostal od rodičů tu 1/2 domu. Může manžel, pokud bude poté vlastnit jen 1/4 domu, zřídit na svém podílu věcné břemeno doživotního užívání manželce? Nebo je nutný souhlas všech dalších vlastníků, tj. jeho rodičů? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Je vhodné používat označení smluvních stran tak, jak je zavedeno v hlavičce smlouvy, označovat tedy v celé smlouvě Vašeho manžela jako dárce a Vás jako obdarovanou. Dále je nutné ve smlouvě specifikovat, zda je Váš manžel vlastníkem konkrétní části domu (např. prvního patra) či je vlastníkem tzv. ideální poloviny (užívá tedy celý dům ve stejném rozsahu jako jeho rodiče).

S ohledem na výše uvedené můžete naformulovat text darovací smlouvy například následovně:
1.      Dárce je spoluvlastníkem rodinného domu xxx (nutno přesně specifikovat, např. parcelním číslem, číslem popisným, číslem listu vlastnictví v katastru nemovitostí) a to jeho prvního nadzemního podlaží  (toto přichází samozřejmě v úvahu pouze v případě, že je dům mezi spoluvlastníky reálně rozdělen).
2.      Spoluvlastnický podíl dárce na výše uvedeném rodinném domě činí 50%.
3.      Dárce daruje jednu  polovinu svého spoluvlastnického podílu na výše uvedeném rodinném domě obdarované tak, aby spoluvlastnický podíl dárce na rodinném domě činil 25% a spoluvlastnický podíl obdarované činil 25%.
4.      Obdarovaná dar přijímá.
Do smlouvy je dále vhodné začlenit další náležitosti, které však jistě obsahuje Vámi zmiňovaná darovací smlouva od notáře.

K Vašemu druhému dotazu, týkající se věcného břemene:
V tomto případě je klíčovou otázka, zda by byli výkonem oprávnění z tohoto věcného břemene omezeni všichni spoluvlastníci či pouze Váš manžel. I v případě, že Váš manžel vlastní reálně vymezenou část domu se však domnívám, že výkon oprávnění z věcného břemene by určitým způsobem omezoval i rodiče Vašeho manžela (např. právo průchodu společnou chodbou či přes společný dvůr, právo využívat sklep apod.). Je proto nutné, aby se zřízením věcného břemene rodiče Vašeho manžela nejen souhlasili, ale aby se stali rovněž stranami smlouvy o zřízení věcného břemene a tuto tedy společně s vámi podepsali.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.