Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
2.3. som poškodil strojom kábel na solárnej elektrárni, čo spôsobilo výpadok jedného bloku na dve hodiny. Zamestnávateľ so mnou na druhý deň zrušil pracovný pomer dohodou. Mieru zavinenia, ani výšku škody mi nepreukázal. Strhol mi ale celú výplatu za predchádzajúci mesiac, teda som zostal úplne bez prostriedkov a musím sa vysťahovať z firemnej ubytovne.

Môžete sa, prosím, vyjadriť, ako to mám riešiť, ked mám len na cestu domov a po právnej stránke k postupu zamestnávateľa? Ďakujem. Stanislav

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr ze dvou důvodu. Jedním z důvodů je i to, že zaměstnanec porušil povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Nedokážu posoudit, zda poškození kabelu a způsobení výpadku jednoho bloku solární elektrárny je porušení zvlášť hrubým způsobem, proto Vám doporučuji se obrátit na právníka zabývajícího se pracovním právem, který Vám doporučí další postup. Co se týče náhrady škody, tak výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.