Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Společně s třemi spoluvlastníky vlastníme každý ideální 1/4 nemovitosti. Zbývající spoluvlastníci se rozhodli své podíly prodat a poslali mi nabídku k odkupu, přestože kupce neměli. Nabízená cena ale byla třikrát vyšší než odhadní cena, tudíž jsem na nabídku nereagoval. V současné době mají kupce za mnohem nižší cenu.

Já mám zájem od jednoho spoluvlastníka jeho čtvrtinu odkoupit, nicméně spoluvlastníci mi tvrdí, že jsem na jejich nabídku nereagoval a mé předkupní právo tedy zaniklo. Proto se chystají své podíly společně prodat. Pokud by své podíly odprodali, mám nějakou možnost zpětně uplatnit předkupní právo i pokud mám zájem pouze o jednu čtvrtinu nemovitosti a ne o celý prodávaný podíl. Děkuji za odpověď. Petr

ODPOVĚĎ:
K nabídce uplatnění předkupního práva již není nutné mít v tomtéž okamžiku jiného kupce, avšak to, že Vám nabídnutá cena je vyšší oproti nyní nabízené ceně způsobuje při odprodeji to, že se můžete soudně domáhat neplatnosti kupní smlouvy z důvodu porušení předkupního práva či můžete po novém nabyvateli požadovat, aby Vám věc nabídl ke koupi za stejných podmínek, jaké měl on, pokud tak nový nabyvatel neučiní, můžete se tohoto domáhat soudní cestou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.