Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně kupní smlouvy na byt. Podepsali jsme (přes realitku) smlouvu u smlouvě budoucí a kupní smlouvu s majiteli bytu (manželé). Jeden z majitelů zemřel několik dní po podpisu, tudíž byt odmítl katastr přepsat a čeká se na dědické řízení. Může tedy smlouva dojít k naplnění?

Peníze má převádět notář až po přepsání na katastru. Předpokládám, že by se ke smlouvě musel podepsat dodatek. Hrozí nám sankce od realitky za nedodržení smlouvy, když odmítneme dodatky podepsat a byt odmítneme koupit (rozhodnutí z osobních důvodů)? Realitka má již zálohu, za nedodržení smlouvy jsou další poplatky. Díky, Radek

ODPOVĚĎ:
K nabytí vlastnického práva u nemovitostí dochází až zápisem v katastru nemovitostí, úmrtím jednoho z manželů došlo ke změně závažných okolností, proto katastr odmítl změnu vlastnictví zapsat. Pokud budete chtít tento byt koupit, musíte uzavřít kupní smlouvu s novými majiteli (dědici). Výše sankce a způsob jejího výpočtu závisí na tom, co jste si ve smlouvě s realitní kanceláří dohodli. Doporučuji Vám si přečíst uzavřenou smlouvu a obchodní podmínky a nebo se s tímto dotazem obraťte na realitní kancelář.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.