Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jak je možné, že při dělení majetku po smrti mé matky byl rozdělen majetek na 6/6. Když byli pouze jen 3 dědicové? Já jsem zdědila pouze 1/6 a 1/6 bratr a 4/6 otec. Otec si finančnční obnos nechal napsat na sebe. Neměla bych také na ně nárok?

Nyní otec své 4/6 daroval bratrovi. Nemám přístup do domu ani na zahradu. Rodiče postavili bratrovi dům, darovali garáž, automobil. A já jsem nedostala nic. Neměl by mě otec vyplatit v případě darování, pokud jeden ze sourozenců dostal za života rodičů více než ten druhý? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Po smrti Vaší matky se dle zákona, pokud nebyla vyhotovena závěť, má dělit dědictví mezi manžela a děti, ve Vašem případě, tedy na třetiny.  Vašemu otci byla zřejmě přičtena k jeho dílu polovina společného jmění manželů, která nespadá do dědictví a Vy na ni jako dědicové nemáte nárok. Váš otec může za života věnovat komukoliv, cokoliv. Vy však máte možnost, až zemře, v dědickém řízení navrhnout, aby tento dar byl přičten k hodnotě dědictví a odečten od podílu obdarovaného, čímž se jeho podíl o tento dar sníží.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.