Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz z pracovního práva. Když zaměstnanec hrubě poruší pracovní kázeň, jak mám postupovat, abych mohla zaměstnance v případě dalšího porušení propustit? Mám dojem, že musí předcházet 2x upozornění pro hrubé porušení pracovní kázně a teprve potřetí může pracovník dostat okamžitou výpověď.
Můžete mi, prosím,sdělit, podle jakého paragrafu se píše upozornění a podle jakého paragrafu je potom dána výpověď? Lze dát v některém případě okamžitou výpověď pracovníkovi už při prvním hrubém porušení pracovní kázně? Děkuji za odpověď. Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem najdete v § 55 Zákoníku práce.
Co se týče výpovědního důvodu – hrubé porušení povinností (v novele Zákoníku práce naleznete jako hrubé porušení pracovních povinností) vyplývajících z právních předpisů, se nevztahuje k němu podle aktuálně platného právního řádu požadavek opakovaného spáchání takového porušení; pouze se musí jednat o ono „hrubé porušení“ – což buď vyplývá z pracovního řádu (má-li jej zaměstnavatel vytvořený) nebo z charakteru spáchání porušení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.