Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z rozsudku Obvodního soudu vyplývá, že jsem "povinen zaplatit žalobci částku 18.000 Kč spolu se 14% úrokem z prodlení z této částky od 7.3.2003 do zaplacení. Těch 18 000 Kč jsem formou splátek zaplatil za 5 let, to znamená do 7.3.2008.

Od té doby splácím postupně úrok ale nevím, jestli mám platit úrok pouze za dobu, než jsem zaplatil těch  18.000 Kč to znamená úrok za 5 let, nebo se úrok počítá pořád dál až do celkového zaplacení a to by byl úrok v současné době za 8 roků. Děkuji, Vladimír

ODPOVĚĎ:
Úrok z prodlení se platí za dobu od vzniku prodlení do doby zaplacení celé pohledávky. Rozhodnutí je koncipované tak, že byste měl zaplatit pouze úrok za dobu od vzniku prodlení do 7.3.2008, protože jakékoliv další úročení dlužné částky by znamenalo, že se úrok z prodlení načítá na částku, která sama o sobě vznikla jako úrok z prodlení, a to je nepřípustné. Takže si spočítejte, kolik byste zaplatit na úrocích měl, pokud jste již tu částku uhradil, tak vyrozuměte žalobce, že dluh považujete za uhrazený a ať Vám napíše čestné prohlášení, v němž toto potvrdí. Pokud by se vzpíral a tvrdil, že částka uhrazena nebyla, musel byste se obrátit na soudní úředníky, aby přesně vypočítaly dlužnou částku podle soudního rozhodnutí. Pokud vypočtená částka ještě není uhrazena, tak s uvedeným návodem počkejte do doby, až uhrazena bude.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.