Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Žiji s manželem, který má z předchozího manželství 2 dospělé děti a spolu máme 1 dítě. V roce 2009 přešel náš družstevní byt do osobního Vlastnictví, jehož jsem já spoluvlastník. Byt je po rekonstrukci a současné době má hodnotu cca 1,4 milionu Kč.

Zajímá mně, jakým dílem bych musela vyplatit jeho 2 děti v případě smrti manžela a poraďte prosím, jak to lze právně ošetřit, pokud nebudu mít na vyplacení. Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš manžel neuzavře závěť, pak nastupuje dědění ze zákona, kde nejdříve proběhne vypořádání společného jmění manželů, ve kterém Vy dostanete polovinu bytu a druhá polovina se stává součástí dědictví, které bude rozděleno mezi Vás a 3 děti – tudíž v závěru vy zdědíte 5/8 bytu a každé dítě 1/8 (175 000 Kč a do této částky by byly vypláceny). Nebo může Váš manžel uzavřít závěť, ve které Vám odkáže příslušný byt a v rámci závěti vyřeší i dědické podíly svých dvou dětí. Závěť by byla vhodná i z toho důvodu, že dědické podíly zletilých dětí stačí určit ve výši poloviny podílů zákonných, takže nemusí ze závěti obdržet celých 175 000 Kč, ale min. 87 500 Kč. Pokud manžel závěť nesepíše, nebude prakticky možné se povinnosti vyplatit dědice vyhnout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.