Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o zodpovězení dotazu týkajícího se platnosti smlouvy o spolupráci "tichá společnost", podepsanou před notářem. Soud zamítl platnost smlouvy temito slovy: "Pak tato smlouva měla vstoupit v platnost dnem podpisu společníků, avšak smlouva byla podepsána oběma účastníky bez uvedení data podpisu, přičemž podpisy obou účastníků byly ověřeny dne 4. 11. 1991.

Datum,razítko notáře, číslo knihy a zápisu byly na téže listině. Podpisy byly vykonány před zraky notáře a datum podepsání tím pádem vyplývá z listiny. Zajímalo by mě, zda je smlouva opravdu neplatná, když jsme nenapsali ještě jednou datum. Děkuji, Michal

ODPOVĚĎ:
Volný výkladem by se dalo dovodit, že smlouva není neplatná, protože datum sepsání supluje datum ověření smlouvy notářem. Pokud se Vám ovšem nepodaří (např. svědeckou výpovědí) podložit to, že smlouva byla před notářem sepsána a podpisy ověřeny hned při sepsání, tak je situace, zda odvolací soud uzná smlouvu jako platnou, velmi nejistá. Ve věci také záleží na tom, o co se vede spor – pokud se vede o samotnou existenci tichého společenství, tak je datum poměrně důležitá složka smlouvy; pokud se vede o výši vkladu tichého společníka, tak je datum de facto bezpředmětné. V krajním případě se můžete pokusit najít znalecký ústav nebo znalce, který bude schopen z chemického rozboru inkoustů v podpisech stanovit jejich stáří a tedy míru pravděpodobnosti, že byly sepsány v jeden okamžik. Tato možnost se Vám může zdát zbytečně dramatizující situaci, ale záleží na předmětu sporu a výši nároku, o který se jedná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.