Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstnaná ve státním sektoru jako učitelka na základní škole (studuji dálkově vysokou školu). Pracovní smlouvu jsem uzavřela v roce 2008 na rok, v roce 2009 mi byla prodloužena na dva roky - do června roku 2011. Zaměstnavatel mi teď nabídl prodloužení smlouvy na rok.

Nový dodatek ke smlouvě mi chce předat až 30. června. Mohli byste mi poradit, co mám dělat? Můžu mu i po letošní změně v zákoníku práce dát písemně, že trvám na dalším zaměstnávání a změně pracovní smlouvy na dobu neurčitou? A v případě, že ano, mohli byste mi, prosím, pomoct zformulovat text tak, abych se v případě, že ho neakceptuje a dojde k soudnímu líčení, měla o co opřít? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že smlouva na dobu určitou může být sjednána pouze na období dvou let (§ 39 odst. 2 zákoníku práce), platně již nelze smlouvu prodloužit (nehledě na tu skutečnost, že Váš smluvní vztah trvá celkem již více jak 2 roky).
De facto se tedy již teď jedná o smlouvu na dobu neurčitou (§ 39 odst. 5). Zaměstnavateli písemně oznamte, že v souladu se Zákoníkem práce Vás nemůže opakovaně zaměstnat na dobu určitou, jelikož již nyní jsou splněny podmínky pro to, aby se vztah považoval za pracovní vztah na dobu neurčitou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.