Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak se může nájemník nájemního bytu bránit proti majiteli RPG Byty, s.r.o., který mu vypočítal doplatek za topnou sezónu r. 2010 ve výši 1369,62 Kč bez DPH při měsíčních zálohách nájemníka za rok 2010 - 382,- Kč/měsíc. Mám vlastní plynové topení, jelikož tyto byty nebyly od padesátých let nikdy zrekonstruovány a nebylo zde zavedeno ústřední topení.

Byt má celkovou plochu 49,40 m2. Pouze je jedno těleso centrálního topení v koupelně o vytápěné ploše 4,60 m2 dle evidenčního listu. Pro rok 2011 byla částka za toto topení navýšena na 444,- Kč bez DPH. Jak jsem již výše uvedl, mám své vlastní ústřední topení na plyn včetně plynového kotle v koupelně, který mi tuto místnost vytápí. Měsíčně platím 700,- Kč včetně DPH zálohy a za rok 2010 jsem ještě zpět održel přeplatek 1.262,88 Kč. (podotýkám, že plynem i vařím a hlavně vytápím celý byt). Na tento radiátor není napojenno žádné zařízení pro odečet odebraného tepla a v dopise mi bylo oznámeno, když jsem se odvolal, že majitel nemá povinnost něco takového zřizovat. Jelikož v jiných domech tohoto sídliště je zavedeno centrální vytápění, majitel pak bere průměrovou hodnotu za veškeré teplo odebrané v topné sezóně za celé sídliště a já pak za to musím tak vysoko doplácet a platit vysoké zálohy za něco, co jsem nikdy neodebral. Není jak se tady v takových případech dovolat spravedlivého výpočtu odběru tepla. Podotýkám, že majitel RPG Byty, s.r.o. nepřipustí odpojení tohoto jednoho radiátoru a povolením připojení na můj systém topení (připojení k mému vlastnímu plynovému kotli). Přišel by tak asi o značný zisk, jak je vidět z výpočtu, ale pro mne jako invalidního důchodce je to neúnosné platit dvakrát za topení v tomto bytě a hlavně platit za něco, co jsem od majitele bytu nedostal. Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Je zcela na rozhodnutí pronajímatele, zda Vám umožní zavést si vlastní topení či ponechat v příslušném bytě stávající. Jako nájemník nemáte právo žádat zrušení tohoto topení. Ohledně vyúčtování je pronajímatel povinen Vám vysvětlit přesný způsob výpočtu úhrad za příslušné topení, obvykle se vyúčtování řídí dle vyhlášky č. 372/2001 Sb., ve které jsou stanovena pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody a to dle podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.