Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel vlastní družstevní byt. Je tam trvale hlášen. Já ne. Nyní jsme se vzali a já vložila do bytu velkou finanční částku na rekonstrukci. Manžel zažádal o převod do osobního vlastnictví na nás oba a družstvo odmítlo do návrhu na vklad do katastru napsat i mně jako manželku. Moje otázka zní - má na to družstvo právo a když ano, jakým způsobem zajistit, abych byla v katastru zapsaná jako spoluvlastník. Děkuji, Zdeňka


ODPOVĚĎ:
Nejdříve se podívejte do stanov bytového družstva, zda mají souhlas s převodem členských práv a povinností vymíněný ve stanovách – standardně tam nic takového nebývá. Domnívám se, že družstvo nepostupuje v souladu se zákonem.
Můžete ještě jít cestou, že manžel nechá jako vlastníka do katastru nemovitostí zapsat sebe a po účinnosti vkladu, převede polovinu svých členských práv na Vás a nechá Vás do katastru nemovitostí zapsat. Pokud jste touto cestou již jednali, bude nutné se obrátit na soud s návrhem na určení neplatnosti odmítnutí družstva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.