Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stavební firma nedokončila dům do termínu daného ve smlouvě resp. k předání domu mě vyzvala, ale dům nebyl řádně dokončen, a tudíž připraven k předání (k předávce nedošlo, nebyl ani sepsán předávací protokol, pouze byl proveden zápis do stavebního deníku o zahájení přejímacího řízení a proveden soupis vad a nedodělků). Na domě nyní probíhají práce (odstraňování vad a nedodělků) a v této souvislosti se na Vás obracím s prosbou o radu ohledně následujícího:

1. Stavební firma odmítla opět navézt mobilní toaletu a dělníci tedy používají nové vybavení v mém domě, přestože jsem firmu několikrát upozornila, že si to nepřeji. Udává nějaká vyhláška či zákon povinnost stavebním firmám zajistit si svou toaletu?
2. Nyní dochází k rozsáhlým opravám i uvnitř domu, dělníci se samozřejmě pohybují po nově položených podlahách a hrozí jejich poničení. Mám právo požadovat slevu z ceny díla?
3. Tím, že byla provedena i chybná elektroinstalace, musí dojít k dodatečnému přemístění kabelů venkovních světel = zásahu do již dokončené fasády včetně zateplení. Mám právo požadovat slevu z ceny díla? (Sice mám zaplacenou novostavbu, ale budu se stěhovat do opakovaně opravovaného domu).
Děkuji, Naďa

ODPOVĚĎ:
Povinnost zajistit dělníkům toaletu v zákoně specifikována není, avšak nikdo nemůže užívat Váš majetek bez Vašeho souhlasu. Dělníci se mohou v domě pohybovat, avšak užívat Váš dům nesmí. Pokud ho budou užívat i nadále, můžete požadovat vydání bezdůvodného obohacení. To lze požadovat soudně, pokud domluva nebude možná.

Slevu z ceny díla požadovat můžete, pokud k poškození skutečně dojde. Takovéto poškození řádně zdokumentujte, a pokud možno přizvěte si k tomu dalšího svědka. Pokud stavební firma nebude chtít takové poškození opravit, nebo poskytnout slevu, budete se muset bránit soudně, a k tomu jsou nezbytné dostatečné důkazy na podporu Vašich tvrzení.

V případě zásahů do venkovní fasády, můžete požadovat slevu, pokud dojde k faktickému nebo estetickému znehodnocení domu. Pokud se tak nestane, je málo pravděpodobné, že byste s tímto požadavkem mohla u soudu uspět.
Je však jisté, že zdržením stavby, a následnými opravami se Vám značně znepříjemnilo bydlení, můžete tedy požadovat jisté prostředky za tyto, stavební firmou, způsobené nepříjemnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.