Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žijeme s manželkou a dcerou v rodinném domku na vesnici.V prosinci se naší dceři, v té době ještě nezletilé, narodil syn. Otec, 22let, otcovsví uznal a v září 2009 se k nám nastěhoval, s dcerou a vnukem obývají jeden malý pokoj v podkroví. Ostatní části bytu jsou společné. Pro jeho závazky podle nás nepřispívá dostatečnou částkou na domácnost, ale o dítě se společně starají více než dobře.Otázka zní: jelikož má u nás faktické bydliště, nevznikne mu náhodou po 1 roce nárok na bydliště trvalé? Pokud ano, jak tomuto předejít? Stačí přerušení (odstěhování) na nějakou určitou dobu (jakou?)? Nebo lze toto upravit nějakou právní smlouvou? Bojíme se toho, že mu vznikne právo u nás bydlet a pokud bychom s tímto nesouhlasili, tak abychom mu nebyli nuceni shánět na naše náklady bydlení. A jak se můžeme domáhat toho, aby přispíval na domácnost dostatečnou částkou? Předem moc děkuji za Vaši odpověď, Čeněk


ODPOVĚĎ:
Nárok na trvalé bydliště odůvodněným dlouhodobým užíváním nemovitosti, k níž daná osoba nemá vlastnické právo, neexistuje. Vy jako majitelé domu, kde partner Vaší dcery žije, byste museli souhlasit s tím, aby si u Vás trvalé bydliště zřídil. Naštěstí už nežijeme v době, kdy vlastnické právo byl zastaralý pojem z předválečných učebnic. Chcete-li dosáhnout toho, aby partner Vaší dcery platil více na domácnost, snažte se o dohodu, příp. s ním můžete uzavřít nájemní smlouvu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.