Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1989 se maminka poznala s jedním pánem, započali vztah, v roce 1995 začali stavět dům na jeho pozemku (pozemek zdědil po svých rodičích). V roce 1997 se s tím pánem maminka oženila. V roce 2000 byla kolaudace společně postaveného domu. Maminka má tři děti. Její manžel má tři děti. Všechny děti jsou již dospělé se svými rodinami. Společné dítě manželé (maminka s jejím novým manželem) nemají.
Dům včetně pozemků je psaný v katastru nemovitosti na pana Rudolfa, který celou dobu žil a pracoval v Německu. O dům s velkou zahradou se starala maminka a dům udržovala v naprostém pořádku i co se oprav týče. Pan Rudolf od 1.5.2010 je již natrvalo v Čechách,  je již v důchodu.

Jaké je rozdělení majetku za společně postavený dům? Předem Vám velmi děkuji, Johana


ODPOVĚĎ:
Vaše maminka nemá k domu žádná práva v případě rozvodu, a její děti nebudou nic dědit, neboť dům je pana Rudolfa. A to právě proto, že pozemek zdědil po rodičích a v katastru je psán jako jediný vlastník. Vaše matka má pouze právo na náhradu nákladů, které do domu vložila, ale pokud je pan Rudolf nebude ochoten uznat, bude je muset prokázat např. pomocí dokladů, paragonů a faktur.
V případě úmrtí pana Rudolfa v době manželství zdědí Vaše matka spolu s dětmi pana Rudolfa část domu. A to všichni stejný díl. (Pouze pokud pan Rudolf nesepíše závěť, pak by se postupovalo podle této závěti). Po rozvodu nebude mít Vaše matka žádná práva k domu, a její majitel jí může i nechat soudně vystěhovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.