Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji v ZŠ jako asistent pedagoga u postiženého dítěte. Při uzavírání smlouvy na dobu neurčitou bylo ústně dohodnuto, že pokud dítě ze školy odejde na školu jinou, rozvážeme pracovní poměr dohodou. Máme dobré vztahy a nechci o ně do budoucna přijít. Mám však sjednané pojištění neschopnosti platby výdajů, a nyní jsem zjistila, že mi při rozvázání pracovního poměru dohodou nebude vyplaceno. Domnívám se, že těžko seženu odpovídající práci, protože při odchodu ze zaměstnání budu na přelomu 4 a 5 měsíce těhotenství. Proto bych chtěla pojištění alespoň ten 1 měsíc, kdy bych na něj měla nárok, využít. Chtěla bych se tedy zeptat, zda je možné, aby mi zaměstnavatel dal výpověď z nadbytečnosti s tím, že bych se vzdala odstupného a zda bych při takovéto výpovědi měla nárok na podporu v nezaměstnanosti. Maruška


ODPOVĚĎ:
Vaše neformální dohoda  odporuje zákoníku práce. Je pouze na Vás, jak se v danou chvíli dohodnete na ukončení Vašeho pracovního poměru. Je však na Vás, zda zvážíte dohodu, abyste si udržela dobré vztahy. Pokud Vám dá zaměstnavatel výpověď, máte ze zákona na odstupné nárok, a nemůžete se svého nároku vzdát. Jedinou možností je neformální dohoda, kdy po vyplacení odstupného vrátíte zaměstnavateli danou částku.
Avšak nikdo Vás k tomu nemůže přinutit, neboť to odporuje zákonu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.