Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím s přítelkyní a chtěli bychom si společně do budoucna zakoupit rodinný dům, kdy před jeho koupí se chceme spolu vzít, tak aby dům spadal do společného jmění manželů (SJM).
Máme ale každý děti ze svých předchozích manželství (spolu dítě nemáme) a zajímalo by mě, zda lze ošetřit to, aby si naše děti náš společný majetek který bude spadat do SJM rozdělili ale až po smrti nás obou. Jde mi o to, že když společně zakoupíme nemovitost a tuto vložíme do SJM a něco se jednoho z nás stane, tak abych třeba já ještě za svého života nemusel ihned vyplácet děti přítelkyně (nebo naopak), ale aby si děti společně rozdělili náš majetek a to až po smrti nás obou. Lze toto nějak ošetřit, nebo v případě úmrtí jednoho z nás jako manželů zůstane společně pořízený majetek automaticky v držení druhého manžela a až po jeho smrti se rozdělí tento majetek jako pozůstalost mezi děti? Teodor


ODPOVĚĎ:
Společné jmění manželů může platně vzniknout jen mezi manželi. Před vznikem manželství, nebo i v manželství si však můžete upravit SJM smlouvou ve formě notářského zápisu. To znamená, že můžete rozšířit SJM i na zakoupenou nemovitost, a to pouze u notáře.
Smlouva nabude účinnosti po jejím vkladu do katastru nemovitostí. Do té doby můžete nemovitost vlastnit jako spoluvlastníci, jejichž podíl na nemovitosti je stejný.

Pokud jde o pořízení pro případ smrti, vždy dochází nejprve k vypořádání SJM zůstavitele. Z Vašeho případu vyplývá, že pozůstalý manžel by ve vypořádání SJM získal polovinu domu automaticky a druhá polovina by šla do dědictví. Tuto druhou polovinu by si rozdělil s dětmi zemřelého rovným dílem.

Poté by se mohl s ostatními spoluvlastníky dohodnout na vypořádání, ale není to jeho povinnost! To znamená, že nemusí ostatní dědice vyplácet z jejich spoluvlastnických podílů, pokud k tomu aktuálně nemá finanční prostředky. Ostatní spoluvlastníci se sice mohou se svou žádostí obrátit na soud, aby spoluvlastnictví vypořádal, ale ve Vašem případě se domnívám, že by k tomu soud nepřistoupil (soud nevypořádá podílové spoluvlastnictví, pokud jsou k tomu důvody zvláštního zřetele hodné).

Ve Vašem případě se domnívám, že bude nejlepší sepsat závěť, ve které odkážete svou část domu svým dětem a zároveň v závěti zřídíte věcné břemeno své manželce (dnes přítelkyni). A naopak. Jde o složitou závěť, proto jednoznačně doporučuji sepsat ji u notáře, který Vás upozorní na všechny možné důsledky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.