Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám podruhé prodlouženou pracovní smlouvu na dobu určitou jako zástup za mateřskou dovolenou (končí dnem 31.12.2013). Nyní se zaměstnavatel rozhodl, že všem zaměstnancům od 1.3.2012 dá nové pracovní smlouvy s novými podmínkami a mzdovým výměrem.
Zajímá mě, zda nová smlouva pouze nahrazuje původní smlouvu a nemá tak žádný vliv na dobu pracovního poměru, a nebo se bere jako další smlouva a měla bych v tom případě nárok na pracovní úvazek na dobu neurčitou. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě by se mělo jednat o změnu pracovního poměru. Dle zákoníku práce je možné změnu pracovní smlouvy provést pouze písemně. Pracovněprávní vztah je vztahem soukromého práva a stojí na principu smluvní svobody. Proto změnu pracovní smlouvy lze provádět jen vzájemnou dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Touto změnou pracovní smlouvy je možné změnit pracovní poměr uzavřený na dobu neurčitou v pracovní poměr uzavřený na dobu určitou. Od ledna 2012 je možné uzavřít pracovní poměr na dobu určitou tak, že doba jeho trvání nesmí přesáhnout 3 roky a může být opakována pouze 2x. Samozřejmě pokud by pro Vás byla změna pracovní smlouvy (její obsah) nevýhodný, doporučuji takovouto smlouvu nepodepisovat. Původní smlouva tak zůstane nadále platná (nová smlouva by původní smlouvu nahradila).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.