Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pronajímáme byt v osobním vlastnictví. Na dobré slovo jsme v něm měli známou, která nám však neumožnila vstup do bytu a po dobu 11 měsíců nezaplatila ani jednou nájemné, na kterém jsme se ústně dohodli. V den, kdy jsme se rozhodli ji ze dne na den vystěhovat jsme se dozvěděli, že bylo proti nám podáno trestní oznámení, že jsme jí byt údajně vykradli.

Přitom ji sousedi viděli se stěhovat se všemi věcmi. Ona spor vyhrála a sousedi ani přizváni na svědectví nebyli. Nikdy nám ani písemně nechtěla přiznat, že tam tedy bydlela, jen slovně. U soudu však do záznamu pod přísahou ona i její přítel vypověděli, že tam skutečně bydleli po stanovenou dobu, uvedli, že jsme se dohodli na částce 8.500 Kč, ale že ji neplatili, protože nechtěli. Dá se nějak s touto soudní výpovědí operovat a vymáhat ono nájemné (za období 5/2009-3/2010), pokud je to takto z její strany přiznáno pod přísahou? Jí byla uznána údajná částka 50.000 Kč, můžeme tuto částku napadnout a chtít od ní odečíst její dlužné nájemné? Nedovolené obohacování přes 85.000Kč? Jakou máme šanci a jak postupovat? Četla jsem na internetu, že se snad může takovýto dluh za "nájemné" (nedovolené obohacování) promlčet, je to pravda? Soud a rozsudek, ve kterém vše uvedla, je z 8/2011. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Váš případ je poměrně složitý a to proto že nájemní smlouva na byt musí být ze zákona písemná (v tomto bodě jste pochybyli). Tudíž nemůžete podle zákona vymáhat žádné nájemné. Pokud budete dlužné "nájemné" vymáhat, a to na základě proběhnutého soudního řízení, riskujete, že Vám nebude přiznáno, protože chybí základní věc - nájemní smlouva. Tvrzení dlužníka není všechno a domnívám se, že známá tuto skutečnost tak klidně uvedla v řízení, protože si je vědoma nevymožitelnosti této částky.
Každopádně můžete podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, které vzniklo neplněním dobrovolně dohodnuté částky, ale výsledek nedokážu odhadnout.
Napadení rozhodnutí musíte provést prostřednictvím odvolání, pokud již nedošlo k nabytí právní moci rozhodnutí (např. procesní pochybení soudu, když nevyslechl navržené svědky).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.