Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z mé blbosti jsem byl podmínečně odsouzen na 4 měsíce se zkušební dobou 1 rok. Po uplynutí 1 roku, jsem obdržel usnesení, že jsem se osvědčil. Dle § 83 Trestního řádu se tedy na mne hledí jako bych nebyl odsouzen. Současně po rozsudku mi byl odebrán zbrojní průkaz dle §22 bodu c - jiný trest, než trest odnětí svobody.

Při dotazu na policii mi bylo sděleno, že i přes výše uvedené osvědčení, mi nebude vydán zbrojní průkaz dříve než za 5 let, že dle Trestního zákona jsem sice bezúhonný, ale dle zákona o zbraních nikoliv. Že zákon o zbraních toto neeviduje a nezabývá se tím. Současně na dotaz, zda tedy nesplňuji bezúhonnost, když jsem se osvědčil, tak zda dle bodu 3 odst. c, kde je uvedena doba 3 let, jestliže bylo upuštěno od potrestání - což u mne asi bylo usnesením o tom, že jsem se osvědčil. Mohu zažádat o nový zbrojní průkaz? Bylo mi policí sděleno, že ani toto se mne netýká. Nerozumím tomu, když dle jednoho zákona jsem bezúhonný a dle druhého nikoliv. Prosím můžete poradit? Děkuji. Martin

ODPOVĚĎ:
Upuštění od potrestání je speciální druh rozhodnutí, osvědčením po uplynutí zkušební doby nenastal stav "upuštění od potrestání". Vím, že to zní složitě. Jednoduše řečeno Vy jste potrestán byl a byl Vám uložen příslušný trest - i "podmínka" (podmínečný trest se zkušební dobou) je druh potrestání.
Ve věci zbrojního průkazu Vám byly poskytnuty pravdivé informace.
Vy máte "čistý" trestní rejstřík (tedy bez záznamů) pouze pro některé záležitosti - např. pro provozování živnosti nebo pro výkon některých zaměstnání. Zahlazení odsouzení vytvoří tento pseudostav bezúhonnosti. Např. práci u bezpečnostních složek, vydávání zbraní aj. opravdu bezúhonný nejste.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.