Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Musím vznést námitku je-li 10-letá lhůta promlčena? Kdy nejlépe ji popřípadě musím vznést? A pokud ji nevznesu, může se doba zase prodloužit o dalších 10 let? Dále vznesu-li námitku promlčení, dluh zaniká či nikoliv a zda soud může námitku zamítnout. Zanikají tímto i úroky z prodlení?

Musím námitku podat přesně v daný den, nebo je tam určitá lhůta do kdy musím námitku vznést? Abych určil přesný den, kdy po 10 letech dluh zaniká, musím si vyžádat spis u soudu, jakým způsobem si tento spis mohu vyžádat? Děkuji, Viktorie

ODPOVĚĎ:
Námitku promlčení je nutné vznést vždy, jinak k ní soud nepřihlédne. Okamžik uplatnění námitky promlčení není vázán na konkrétní moment soudního řízení, můžete ji tak vznést kdykoli v průběhu řízení až do právní moci rozhodnutí ve věci - optimální je však vznést námitku co nejdříve. Pokud námitku neuplatníte, právo se promlčí, k žádnému automatickému prodlužování nedochází. Ohledně promlčení úroků z prodlení není soudní praxe dosud bohužel jednotná, a tudíž jsou v zásadě možné obě dvě varianty - úrok z prodlení se coby příslušenství jistiny promlčet může, avšak nemusí. Námitku nemusíte vznést v určitý den - musíte však tak učinit do právní moci rozhodnutí ve věci (viz výše). Nahlédnout do spisu je možné v soudní kanceláři v úředních hodinách soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.