Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak mají postupovat zaměstnanci firmy, která podala návrh na zahájení insolvenčního řízení. Návrh byl podán představenstvem firmy, která je v postavení dlužníka, dne 28.6.2011 ke Krajskému soudu v Brně. Firma byla soudem vyzvána ke složení zálohy ve výši 50.000 Kč na budoucí náklady insolvenčního správce.

Tato záloha byla složena cca před měsícem a do dnešního dne nebyl správce jmenován. Je nějaká lhůta, do kdy musí být insolvenční správce soudem určen? Pracovní poměr se zaměstnanci byl ukončen ke dni 31.3.2011, s některými k 30.4.2011. Firma nebyla schopna zaměstnancům uhradit odstupné a část dlužných mezd. Tyto byly uspokojeny Úřadem práce dle Zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Přesto část mzdových nároků zaměstnanců zůstala neuspokojena. Jak mají tito zaměstnanci dále postupovat? Zřejmě musí počkat na jmenování insolvenčního správce, protože do doby než bude jmenován, se nemají na koho obrátit? A jakým způsobem se mají zaměstnanci o dlužné mzdové nároky přihlásit po jeho jmenování? Nebo mají podat Přihlášku pohledávky ke Krajskému soudu, tak jako ostatní věřitelé (firmy)? Poté budou zaměstnanci čekat na zpeněžení majetkové podstaty insolvenčním správcem, až z takto získaných peněz budou postupně jejich mzdy a odstupné doplaceny? Prosím Vás příp. o nějaký odkaz na potřebné formuláře. Firma má jednoho věřitele, který vlastní pohledávku za majetkovou podstatou = bankovní ústav, který poskytl firmě hypoteční úvěr na výrobní areál. Budou zaměstnanci ve výhodě nebo budou ve stejném postavení jako tato banka? Bance dluží firma několik milionů Kč, takže pokud by zaměstnanci byli ve stejném postavení vůči dlužníkovi jako banka, nemuseli by nakonec dostat vůbec nic. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Insolvenční soud ustanoví insolvenčního správce nejpozději v rozhodnutí o úpadku; přesnější lhůta stanovena není.
Mzdové nároky je možné uspokojit buď dle vámi zmiňovaného zákona, nebo jako pohledávku v rámci insolvenčního řízení. O existenci a výši takové pohledávky musíte informovat insolvenčního správce, takže vyčkejte do jeho ustanovení a následně ho kontaktujte. Stejně tak (nejlépe souběžně) můžete podat přihlášku k pohledávce. Formuláře můžete najít např. na www.insolvencnizakon.cz nebo na portálu ministerstva práce a sociálních věcí, náležitosti v §173 a násl. insolvenčního zákona.
Pohledávkami postavenými na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou jsou např. i pracovněprávní pohledávky dlužníkových zaměstnanců. Podle §169 insolvenčního zákona se pohledávky postavené na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou uspokojují v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.