Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych pár dotazů ohledně odstoupení od kupní smlouvy uzavřené na dálku ve 14ti dnech. Kdy začíná běžet lhůta? Dnem uzavření smlouvy, dnem převzetí zboží? Dočetl jsem se, že odstoupení od smlouvy je nutné doručit poskytovateli ještě ve lhůtě, a že ho nestačí ve lhůtě pouze odeslat.

Co ale v tomto případě znamená doručit? Co když se doručení opozdí vlivem pošty? Je chápáno datem doručení 2.11.2011, kdy byla zásilka poprvé doručována? Nebo 8.11.2011 kdy byla fyzicky vyzvednuta? Na jakou adresu je nutné doručit odstoupení od smlouvy
- na adresu, kterou pro tento účel uvádí poskytovatel
- na fakturační adresu
- nebo na adresu odkud bylo zboží odesláno ke spotřebiteli ? Děkuji, Tomáš

ODPOVĚĎ:
Ode dne uzavření (nebylo-li v této lhůtě plněno, prodlužuje se lhůta ze 14 dnů na 1 měsíc).
Odstoupení od smlouvy není procesní úkon, takže nestačí v poslední den lhůty podat na poštu, ale musí být doručeno.
Zavinění pošty byste musel prokázat a pak škodu vymáhat na ní (doporučuji odstoupení podat min. 4 dny před koncem lhůty).
Je vhodné písemné odstoupení od smlouvy poslat doporučeným dopisem (a doplnit to např. mailem). Pokud pošta vyzvala prodejce k převzetí vrácené zásilky, musíte tvrdit, že bylo řádně a včas doručeno sic to může být sporná skutečnost. dle mého názoru stačí, že kupující lhůtu dodržel a prodávající si mohl zásilku převzít včas, to že tak neučinil nemůže jít k tíži kupujícího.
Osobně doručuji zaslat odstoupení od kupní smlouvy mailem a na dvě fyzické adresy, a to buď na adresu, kterou pro tento účel uvádí prodávající a adresu sídla (pokud je to společnost v obchodním rejstříku), pokud adresa sídla nelze zjistit, využiji fakturační adresu. Čistě pouze pro jistotu. Jinak samozřejmě obvykle stačí využít korespondenční adresu, kterou uvádí poskytovatel.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.