Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dělám u současného zaměstnavatele již asi 12 let, dělám profesi, u které musí být od novelizace zákona 1.1.2009 č.274/2008 maturita. Jelikož nesplňuji roky, musím tuto maturitu do konce roku 2015 t.j k 31.12.2015 mít, jinak mi zaměstnavatel dá z tohoto důvodu výpověď.

Jak jsem nastupoval, maturitu jsem nepotřeboval a v současné době ano. Mám nárok na odstupné a pokud ne, tak na co mít nárok budu? Dojde k propuštění dohodou a nebo mě propustí z důvodu, že již nesplnuji podmínky, mám hypotéku atd. mohu se nějak bránit? Děkuji, Samuel

ODPOVĚĎ:
Dle Vámi uvedené novely předpokládám, že pracujete jako obecní strážník.
Proti nově nastaveným pravidlům, týkajícím se požadavku na ukončené střední vzdělání s maturitní zkouškou, se žádným způsobem bránit nemůžete. Jedinou výjimku představují strážníci, kteří ke dni 1. 1. 2009 dosáhli věku 45 let a zároveň třikrát úspěšně absolvovali zkoušku z odborné způsobilosti před zkušební komisí ministerstva, jak však vyplývá z Vašeho dotazu, do této kategorie nespadáte.
Jedinou možností, jak se vyhnout ukončení pracovního poměru je proto doplnění středního vzdělání a složení maturitní zkoušky.
Pokud tuto podmínku nesplníte, bude zaměstnavatel oprávněn dát Vám výpověď dle § 52 písm. f) zákoníku práce, tedy z důvodu nesplnění předpokladů stanovených právními předpisy pro výkon sjednané práce. Je také možné, abyste se svým zaměstnavatelem rozvázal pracovní poměr dohodou (§ 49 zákoníku práce), v tomto případě je samozřejmě zapotřebí, aby byla dohoda podepsána Vámi i Vaším zaměstnavatelem.
Bude-li Vám dána zaměstnavatelem výpověď z důvodu dle § 52 písm. f) zákoníku práce, nárok na odstupné Vám nevznikne, neboť zákoník práce v § 67 tento výpovědní důvod nezohledňuje.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že dle § 205 zákoníku práce představuje účast na školení, jiná forma přípravy nebo studium (tedy i doplnění středního vzdělání), v nichž má zaměstnanec získat předpoklady (stanovené právními předpisy) pro řádný výkon sjednané práce, překážku v práci na straně zaměstnance, tzn. že za tuto dobu Vám přísluší náhrada mzdy. Dle § 232/1 písm. a) a c) zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout Vám pracovní volno s náhradou mzdy v nezbytně nutném rozsahu k účasti na vyučování a v délce 5 pracovních dnů na přípravu a vykonání maturitní zkoušky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.