Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje sestra ovdověla. Má pouze jedno dítě, které žije celý život v ústavu sociální péče. Nyní sestra sepsala závěť, ve které mi odkázala veškerý majetek po její smrti za předpokladu, že budu dělat opatrovnici jejímu synovi (mému synovci). Je prosím tato závěť platná? Nebude v tomto případě dědit ze zákona ústav sociální péče? Děkuji, Erika

ODPOVĚĎ:
Dle toho, co jste o závěti své sestry uvedla, trpí tato závěť dvěma podstatnými vadami:
1/ Syn Vaší sestry je ze zákona tzv. neopomenutelným dědicem, tzn. že na něj v závěti musí být pamatováno (§ 479 Občanského zákoníku). Je-li syn Vaší sestry dosud nezletilý, musí mu být v závěti odkázáno alespoň tolik, kolik činí jeho zákonný dědický podíl (pokud má Vaše sestra jediného syna, činí jeho zákonný podíl 100 %, takže i v závěti mu musí Vaše sestra odkázat veškerý svůj majetek). Je-li syn Vaší sestry již zletilý, musí mu být v závěti odkázáno alespoň tolik, kolik činí polovina jeho zákonného dědického podílu (tedy 50 % majetku Vaší sestry).
2/ V závěti nemohou být uvedeny žádné podmínky, resp. se na jakékoli zde uvedené podmínky hledí jako by v závěti obsaženy nebyly (§478 Občanského zákoníku). Na tomto místě pouze podotýkám, že dle nového Občanského zákoníku (který by měl nabýt účinnosti snad v roce 2013) už bude za určitých okolností možné podmínky v závěti stanovit.
Pokud tedy Vaše sestra chce, abyste po ní dědila, může Vám odkázat polovinu svého majetku (za předpokladu, že je její syn již zletilý).
Pokud by Vaše sestra chtěla vyloučit svého syna z dědění, musela by ho vydědit (§ 469a Občanského zákoníku), což však představuje právní úkon, který musí pro svou platnost splnit přesně dané podmínky anebo může uplatnit tzv. dědickou nezpůsobilost svého syna (§ 469 Občanského zákoníku), která podléhá obdobným pravidlům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.