Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Naše zaměstnankyně trpí zřejmě duševní poruchou (asi paranoidní poruchou osobnosti) - neustále bezdůvodně obviňuje okolí, že jí všichni berou věci a znemožňují plnění pracovních úkolů. Tato svá obvinění neustále posílá ve formě stížností na nejrůznější instituce.

Následné kontroly nikdy nic neprokázaly. I nadřízený orgán při jí vyžádané poslední kontrole konstatoval "nebezpečnou odchylku v chování". Jakým postupem se lze bránit? Z její strany zatím nedošlo k porušení pracovní kázně a pracovních povinností, aby byla možná výpověď a ani jí výpověď dát nechceme. Děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
V případě soustavného kverulování zaměstnankyně lze situaci z právního hlediska řešit jen velmi obtížně, neboť právní řád samozřejmě počítá primárně s tím, že určitým způsobem narušené mezilidské vztahy (byť by byla příčinou duševní porucha) budou řešeny opět v mezilidské rovině, bez nutnosti autoritativního zásahu „zvenčí“, který začasté není (a ani nemůže být) pro řešení takových situací vybaven.
V první řadě Vám doporučuji pozvat si zaměstnankyni tzv. na kobereček a pokusit se jí její počínání rozmluvit; vhodné by rovněž bylo poukázat na skutečnost že neustálými stížnostmi poškozuje dobré jméno Vašeho podniku, resp. že ostatní zaměstnanci jsou nuceni při prováděných kontrolách zanechat práce, čímž vznikají prodlevy a případná škoda.
Pokud by tato intervence nepřinesla výsledky, můžete své zaměstnankyni doručit písemné napomenutí, v němž můžete zopakovat výše uvedené důvody a zdůraznit, že svým jednáním zaměstnankyně porušuje § 14/1 zákoníku práce, t.j. výkonem svých práv (zde práva si stěžovat) zasahuje bez právního důvodu do práv a oprávněných zájmů jiného účastníka pracovněprávního vztahu, přičemž její počínání je rovněž v rozporu s dobrými mravy. Jako určitou pohrůžku můžete zmínit § 52 písm. g), dle něhož je mimo jiné možné dát zaměstnanci výpověď pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci (o splnění této podmínky, přestože výpověď své zaměstnankyni dát nechcete, by se dalo uvažovat).
Svou zaměstnankyni můžete rovněž upozornit na to, že svým počínáním by se mohla dopustit:
1/ Přestupku proti občanskému soužití dle § 49/1 písm. c) přestupkového zákona, dle něhož se přestupku dopustí též ten, kdo jiného nepravdivě obviní z přestupku nebo činí jinému schválnosti, přičemž za tento delikt je možné uložit pokutu do 20.000,- Kč.
2/ Trestného činu křivého obvinění dle § 345/1 trestního zákoníku, dle něhož se trestného činu dopustí ten, kdo jiného lživě obviní z trestného činu, přičemž může být sankcionován trestem odnětí svobody až na dvě léta (není samozřejmě vyloučeno, aby byl trest přísnější dle dalších odstavců § 345 trestního zákoníku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.