Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obracím se na Vás ohledně mého věcného břemene. V domě jednoho majitele mám věcné břemeno, dle smlouvy do dne sňatku. Po svatbě jsem se ihned odstěhoval a myslel jsem si, že tímto břemeno zaniklo. Bohužel teď na mě majitel asi po třech letech podal žalobu, že jsem si dosud nezrušil věcné břemeno.

Konalo se jen smírčí jednání, kde soudce ihned rozhodl v jeho prospěch a odůvodnil to tím, že je moje povinnost si břemeno (bez vyzvání) zrušit. "Bez vyzvání" usuzuji podle toho, že soudce ani nepotřeboval žádný důkaz o tom, že by po mně majitel zrušení mého břemene chtěl. Žalobce tam sice předložil jakýsi dopis, který mi prý před dvěma lety posílal, ale já o tom nevím a navíc ani nepředložil žádné potvrzení z pošty. Musím teď zaplatit soudní výlohy, zrušení břemene i majitelova právníka.

Mám tedy na Vás 3 otázky:
1 - mám ze zákona povinnost si věcné břemeno zrušit (tzn. jít za majitelem se smlouvou o zrušení břemene, nechat si ji od něj podepsat a poté ji zanést na katastr nemovitostí a všechny úkoy na úřadech zaplatit)?
2 - mám právo požadovat podrobný výkaz prací, které mi jeho právník naúčtuje a můžu zažádat o splátkový kalendář?
3 - pokud není moje povinnost si břemeno zrušit z vlastní iniciativy, můžu s tím něco dělat? Odvolat se, nebo zajít za právníkem a dát to k soudu, kde budeme požadovat potvrzení z pošty o doručení doporučeného dopisu nebo něco jiného?

Jde o to, že kdyby za mnou majitel slušně přišel a požádal mě o zrušení břemene (nebo kdyby skutečně poslal výše zmiňovaný dopis), tak bych tak bez problémů učinil, ale nechce se mi zbytečně platit (určitě to budou 10-ti tisíce korun) za to, že to dal hned k soudu. Děkuji za odpověď. Miloslav Crha

ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno zaniká již tím, že byla splněna rozvazovací podmínka uzavření sňatku. Takové břemeno je však stále vyznačeno v katastru nemovitostí, a Vy, jako oprávněný jste byl povinen tuto situaci oznámit příslušnému katastru nemovitostí. Zaplacení poplatku za zrušení věcného břemene je věcí dohody mezi oprávněným a povinným, ale povinnost oznámit tuto věc je primárně na Vás.

Protože jste porušil svou povinnost a "prohrál" u soudu, musíte uhradit advokátní služby protistrany.

Pokud jste již uzavřeli soudní smír, odvolání se proti němu by nevedlo k přehodnocení rozhodnutí, ale pouze ke zvýšení nákladů. Nadto je zrušení soudního smíru obtížné a možné jen ve stanovených případech.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.