Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stránka informuje o dědění dluhů vzniklých v době manželství - tedy závazků týkajících se společného jmění manželů SJM.

Dědědění dluhů vzniklých v manželství v rámci společného jmění manželů (SJM)

Co je ale podstatné a kdy opravdu může dojít k zdědění dluhů i v tom případě, že dědic dědictví odmítne, je situace, kdy se vypořádává společné jmění manželů. Nemají-li manželé společné jmění manželů zúženo nebo jinak ošetřeno předmanželskou smlouvou a manžel, který zatížil společnou domácnost astronomickými dluhy, zemřel, bude se v první řadě při zjišťování stavu majetku zůstavitele vypořádávat společné jmění manželů. A tehdy opravdu může dojít k tomu, že majetek pozůstalého manžela, který dědictví sice chce odmítnout a opravdu tak učiní včas a řádně, bude nevratně zatížen dluhy zemřelého manžela. Z logiky věci jednoznačně vyplývá, že tyto dluhy nejsou „zděděné“.
Společné jmění manželů bylo zatížené dluhy, byť je nadělal jenom jeden z nich, a vypořádáváno by bylo vždy stejně (ať už v rámci dědického řízení nebo v rámci rozvodového řízeni). Ale v obyčejné mluvě se obvykle setkáte s tím, že vdova nebo vdovec jsou zkroušení z toho, jak ke smutné události, která postihla jejich rodinu, se ještě přidalo dědění těch příšerných dluhů. Takže se tím nenechte jednak zmást a potom si stav vlastního společného jmění manželů bedlivě hlídejte a nebo ho raději zavčas smluvně ošetřete (o zrušení SJM v době manželství i po manželství opakovaně píšeme ve webu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.