Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nejobávanější věcí v celém dědickém řízení a pravděpodobně v celém dědickém právu je přechod dluhů (dědění dluhů). Hned v první větě, která musí k tomuto tématu zaznít, je třeba vyvrátit dlouhodobý a nezničitelný mýtus o přechodu dluhů. „Dluhy se dědí, ale...“ a to dost podstatné „ale“.



Celou problematiku bude nejsnazší vysvětlit na dvou příkladech

1. Dědictví obsahuje více aktiv než pasiv – např. zůstavitel má dům v hodnotě 5 milionů korun a nesplacenou půjčku ve výši 500 000 Kč. Za předpokladu, že dědic neodmítne dědictví, bude odpovídat do výše ceny nabytého dědictví za přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele a za zůstavitelovy dluhy, které na něj přešly zůstavitelovou smrtí. Je-li více dědiců, odpovídají za náklady zůstavitelova pohřbu a za dluhy podle poměru toho, co z dědictví nabyli, k celému dědictví.
K tomuto bodu je důležité poznamenat jednu věc – tím, že dědictví dědic přijme, ačkoliv nedědí jenom aktiva ale i pasiva, dojde ke splynutí majetku dědice a majetku nabytého dědictvím. Tak se může stát, že dědic nabyl luxusní dům, ale půjčku, kterou neuhradil včas, bude věřitel vymáhat soudně a na konci celého vymáhání může přijít exekutor a označit domácí elektroniku, kterou si dědic pořídil z vlastních prostředků. Tehdy bude argument o tom, že exekučně zabavené věci nezdědil, zcela lichý.


2. Dědictví je předluženo.
Tehdy mají dědici dvě možnosti:

a) buď se s věřiteli dohodnou, že jim dědictví přenechají k úhradě dluhů a taková dohoda bude soudem schválena.
b) k dohodě mezi dědici a věřiteli nedojde a dědictví bude zlikvidováno - likvidaci dědictví provede soud zpeněžením jednotlivých věcí, práv a jiných majetkových hodnot ze zůstavitelova majetku podle ustanovení o výkonu  rozhodnutí  prodejem  movitých  věcí, nemovitostí a podniku, ve veřejné  dražbě  podle  zvláštního právního předpisu 34a) nebo v dražbě provedené  soudním  exekutorem, anebo  prodejem mimo dražbu.
Likvidaci dědictví lze mimo dražbu provést také  prodejem  všeho  nebo  zbývajícího  zůstavitelova majetku jedinou smlouvou.

 

 

Ani v jednom z těchto případů, uvedených v bodu 2., dědic nedoplácí na to, že dědictví bylo předluženo. Majetek dědice a majetek, jež je předmětem dědictví, nesplývají, a tak neexistuje možnost, aby došlo k legálnímu postižení majetku dědice za to, že dědictví je předluženo a dědic musí dluhy uhradit do posledního haléře.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.