Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje tchýně bydlí v rodinném domku, starém asi 90 let a ten naléhá k domu sousedů tak, že jedna zeď je společná oběma. Již nikdo netuší, kdo se ke komu připojil, či jak to bylo dříve, ale nikdy to nečinilo potíže. Nyní domek odkoupili cizinci a začali ho rekonstruovat, k čemuž jim tchýně dala svolení. Oni však, aby mohli zapřít bednění, rozebrali tchýninu střechu, vyndali tašky a opřeli to o její věněc. Podala protest u stavebního úřadu a ten stavbu pozastavil. Nyní již je to dva roky a do domu stále teče. Tchýně se musela přesunout do vzdálenějších místností, protože zde jsou stěny doslova chlupaté od plísní. Před měsícem, bez jakéhokoli upozornění cizinci začali opět pokračovat ve stavbě. Tchýně dojela opět na SÚ a odtud ji přišlo oznámení o chystané inspekci. Moc rádi bychom Vás poprosili o radu, jak se připravit. Co bychom měli vědět. Na co máme právo. Už se to táhne moc dlouho a chtěli bychom mít zase suchý dům. Mnohokrát děkuji, Štětinová


ODPOVĚĎ:
Kontrola v této věci přísluší stavebnímu úřadu, který je oprávněn nařídit např. provedení udržovacích prací – tedy zajištění, aby nezatékalo. Proto při nejbližší kontrole žádejte o takové rozhodnutí stavebního úřadu z důvodu ohrožení Vašeho zdraví, ke kterému z důvodu výskytu plísně jistě již dochází. V případě zastavení rekonstrukce, je to pouze v pravomoci stavebního úřadu. Proto fotografujte škody na Vašem domu způsobené rekonstrukcí, aby mohl stavební úřad co rychleji rozhodnout ve Váš prospěch.

Pokud budete požadovat náhradu škody, na prvním místě je dohoda. Pokud nebude možná, tak je nutné věc řešit formou žaloby k soudu o náhradu škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.