Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat ohledně fondu pracovní doby. Měsíc duben pro rok 2011 ma dle fondu pracovní doby 20 pracovnich dni (150hod) a 1 den placeného svatku (7,5hod). Ve výplatnici mám uvdedeno 21 pracovních dní (157,5 hod.) a 1 den svátku (7,5hod). V daném měsící jsem dělal 2x 12hod směnu jako přesčas na požadavek firmy, ale ten přesčas je ve výplatě uveden jako norma pro daný měsíc a žádný příplatek tam není uveden.

Pokud tomu rozumím správně tak mi firma započítala přesčas jako normu a svátek do pracovního fondu nepřipočítala, čímž mě okradla o 7,5 hodin pracovního času a přislusných připlatků za ně. Pletu se nebo mám pravdu? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že pod vlivem výpočtu mzdy došlo k pochybení účetní. Za práci ve svátek Vám náleží jak klasická mzda (za odpracovanou dobu), tak náhrada za práci ve svátek. Tudíž se jakoby pracovní fond jednoho dne (svátku) započítává „dvakrát“. Tímto způsobem se vypočítává mzda, akorát se do výplatnice toto neuvádí. Z toho, že máte na výplatnici uvedeno o jeden pracovní den více a svátek pouze ve výši pracovní doby jednoho dne by se dalo usoudit, že tento výpočet se odrazil i v textu výplatnice.
Co se týče přesčasových hodin, tak ty očividně ve výplatnici uvedené nejsou a může se jednat pouze o pochybení účetní, takže se nejprve obraťte na ni.
Navýšení mzdy za práci o víkendu, ve svátek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.