Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nastoupila jsem do firmy letos v únoru. Jedná se o rozpočtovou organizaci. Ve své správě máme bytový dům, pro který vytváříme každý rok vyúčtování za topení a služby spojené s bydlením. Nové zastupitelstvo obce si vyžádalo podklady pro kontrolu za minulá období a v roce 2008 zjistilo nesrovnalosti ve vyúčtování a žádá, aby byl udělán přepočet a následně doúčtován nedoplatek nájemníkům.

Bývalá účetní opravdu pochybila. Ráda bych se zeptala, zda je nějaká promlčecí lhůta v tomto případě. Vyúčtování proběhlo 4. 2. 2009 a nikdo ve stanovené lhůtě nepodal reklamaci. Je možné za těchto okolností naúčtovat nájemníkům zpětně nedoplatky a žádat jejich úhradu a nebo je promlčecí lhůta a toto již účtovat nejde. Děkuji, Mariana

ODPOVĚĎ:
Zpětně lze nedoplatky naúčtovat do dvou let ode dne, kdy jste se o škodě dozvěděli a o tom, kdo za ní odpovídá (§106 Občanského zákoníku). Nejpozději se však právo promlčí za tři roky ode dne, kdy ke škodě došlo (byla-li taková škoda způsobena úmyslně, tak za deset let). Právo se pak promlčí uplynutím kterékoliv z těchto lhůt. S případným zpětným vyúčtováním proto spěchejte.
Zpětně lze tedy nedoplatky naúčtovat do dvou let ode dne, kdy jste se o škodě dozvěděli a o tom, kdo za ní odpovídá (§106 obč. zák.). To je den, kdy nové zastupitelstvo obce zjistilo nedostatky. Nejpozději se právo promlčí za tři roky ode dne, kdy ke škodě došlo. Lhůta tak běží ode dne původního vyúčtování. Byla-li taková škoda způsobena úmyslně, činí promlčecí doba deset let. Právo se pak promlčí uplynutím kterékoliv z těchto lhůt (tedy určitě 4.2.2012, ne-li dříve v závislosti na dvouleté lhůtě). S případným zpětným vyúčtováním proto spěchejte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.