Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně vykradení služebního auta. Má přítelkyně se živí jako pojízdná zdravotní sestra, má k dispozici služební auto. Během pracovní doby (když byla mimo automobil u pacienta) bylo auto vykradeno. Bylo rozbité okénko a ukradeny jak soukromé věci přítelkyně, tak i majetek firmy, který přítelkyně využívá k výkonu práce (GPS navigace, autorádio, zdravotnické přístroje).

Přítelkyně má pojištění na blbost (občanská odpovědnost se spoluúčastí 10 %), samotné auto je pojištěné proti bouračce (havarijní), nikoliv však proti krádeži či vykradení. Chci se zeptat, zda přítelkyně bude muset majiteli firmy uhradit odcizený majetek, který byl uvnitř vozu. Nutno podotknout, že tento majetek byl dle všeho na viditelném místě (na sedačkách) v uzamčeném vozidle. Dle mých informací půjde rozbité okénko z pojistky na blbost. Majitel chce nicméně po přítelkyni uhradit ostatní věci, které byly ve vozidle. Chci se zeptat, zda na to má právo, a pokud ano, zda může požadovat úhradu v pořizovací hodnotě (jak jsem říkal, jde například o navigaci, autoradio) apod. Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Je třeba vyřešit charakter odpovědnosti - pokud Vaše přítelkyně měla služební vozidlo a věci v něm svěřené na základě písemného potvrzení (§ 255 zákoníku práce), pak zaměstnavatel může požadovat uhrazení škody a nemusí zjišťovat, zda vykradení zavinila či nikoliv (např. nezamčení auta apod.)
Pokud tyto předměty nemá písemně svěřené, je za škodu odpovědná podle § 250 zákoníku práce. Zaměstnavatel musí prokázat, že škodu Vaše přítelkyně zavinila, a pokud neprokáže úmysl, tak lze vymáhat max. 4,5 násobek průměrné měsíční mzdy.
u služebních vozidel a věcí vyšší hodnoty v nich uložených bývá sjednána odpovědnost popsaná výše, nicméně může při Vás stát štěstí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.