Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Vidíte jako rozumné udělat ústupek a řešit dědictví na splátky od druhé strany - trvající téměř 15 let? Právník radí, že je to lepší než se soudit. Jedná se o vyplacení podílu nemovitosti získané dědictvím, kterou jedna strana nechce prodat, ač v ní bydlí sama. Nemovitost bude podložena zástavou.

Co ovšem dělat v případě, že osoba vlastnící nemovitost, nebude splácet, vzhledem k tomu, že je dlouhodobě nezaměstnaná? Do kdy se ozvat, když nebude splácet? Následuje exekuce nebo se dům bude prodávat i za normální tržní cenu? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
V každém případě Vám musím doporučit uzavřít dohodu, neboť v opačném případě bude soud trvat i několik let bez jistého výsledku. V dědické dohodě můžete stanovit přesně splátky. Trvejte na ztrátě výhody splátek. V takovém případě můžete exekuovat celý dluh v okamžiku, kdy nedojde k zaplacení byť jen jediné splátky.
Poté budete moci jít rovnou za exekutorem, nebo na soud, kde bude probíhat exekuce na majetek dlužníka. V případě, že dlužním má nemovitost, a žádný jiný majetek, nebo příjmy, dojde k prodeji nemovitosti v dražbě. Vám bude vyplacena dlužná částka, náklady exekuce a zbytek bude vyplacen dlužníkovi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.