Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stavebník podal žádost o stavební povolení ke stavbě jednoduché stavby. Jako laik si nezjistil, že podle stavebního zákona měl v tomto případě provést pouze ohlášení stavby podle § 105 stavebního zákona, protože se na uvedenou stavbu vztahuje §104.

Jaký bude úřední postup v této věci? Bude stavební úřad posuzovat podanou žádost o stavební povolení v souladu se stavebním zákonem jako ohlášení stavby? Děkuji, Saša

ODPOVĚĎ:
Stavební zákon na tuto situaci nemá jednoznačný návod, ale pokud podání mělo všechny podklady k ohlášení stavby, tak i přes skutečnost, že bylo zažádáno o vydání stavebního povolení, měl by stavební úřad k podání přistoupit jako k ohlášení (posuzování podání podle obsahu nikoliv podle názvu). Pokud podání nemělo všechny podklady vyžadované k ohlášení stavby, stavební úřad nevydá stavební povolení (k dalším úkonům není povinen).
Jakémukoliv správnímu řízení je možné zabránit zpětvzetím návrhu; což bych stavebníkovi osobně doporučovala (úřady pro své vnitřní potřeby vyžadují formální správnost).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.