Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v bývalém obecním domě. Dům má 6 bytovým jednotek 1+2 (plochou stejně velkých), majitelů je pět (přízemí - 3 byty - 3 vlastníci, patro - 3 byty - 2 vlastníci). Jelikož se nemůžeme s majiteli patra domluvit na částce do fondu oprav, rádi bychom v domě s pomocí advokáta zřídili tzv. společenství vlastníků bytových jednotek.

Prosím vás, co je rozhodující. Souhlas majitelů anebo podíl na bytovém fondu. Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o vlastnictví bytů:
Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků. Příslušný katastrální úřad vyrozumí ostatní vlastníky jednotek o provedení vkladu vlastnictví jednotky do katastru nemovitostí.
Další podmínky - sepsání stanov, vytvoření orgánů společenství apod. ve zmíněném zákoně vyčtete (resp. tohle za Vás udělá právník či advokát).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.