Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zemřela nám s bratrem maminka. Datum úmrtí 10.11.2010, dne 11.1.2011 jsme byli notářem ustanoveni dědici. Dne 31.1.2011 jsme byt předali správcovské firmě a magistrát byt přidělil novému nájemci. S bratrem jsme v obecním pražském bytě nebyli hlášeni ani jsme tam nebydleli. Matka byla jediným nájemcem.

Příslušný magistrát nemá žádný předpis ani vyhlášku - dokdy jsou dědicové povinni platit nájemné. K datu úmrtí nebo k datu předání bytu? Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Nájemní vztah mezi vaší matkou a pronajímatelem skončil ke dni jejího úmrtí. Jako dědicové dědíte rovněž závazky zůstavitelky (zde tedy neuhrazené nájemné do data jejího úmrtí) a pouze tyto jste povinni uhradit.
Je možné, že se na vás pronajímatel obrátí s požadavkem na uhrazení náhrady za nájemné za období cca 2,5 měsíce (od data úmrtí vaší matky do předání bytu), neboť po tuto dobu byl byt z vaší strany „blokován“ a pronajímatel jej nemohl jinak využít (především znovu pronajmout). K posouzení oprávněnosti takového požadavku by však bylo nutné vědět, kdy se pronajímatel o úmrtí vaší matky dozvěděl a zda prodlevu mezi skončením jednoho nájemního vztahu a založením vztahu nového toleroval či zda se domáhal vydání bytu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.