Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sepsala jsem závět ve prospěch mého jediného dítěte. Cílem bylo, aby manžel nezdědil mou zákonnou polovinu ze společného majetku manželů a zároveň pouze můj majetek získaný po rodičích. Potud je to jasné. Jak to bude s prostředky na účtu u banky, který je veden na moje jméno.

Je také automaticky polovina moje a druhá polovina manžela? Také se na tyto finanční prostředky vztahuje mnou sepsaná závěť, tj. moje polovina by byla ve prospěch dítěte? Není možné v tomto případě, kdy účet je na jméno zůstavitele, ošetřit tyto prostředky, aby byly všechny ve prospěch dítěte, když je účet na moje jméno? A nebo existuje jiná rada? Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
V případě finančních prostředků na bankovním účtu je důležité, zda tento účet existoval již před uzavřením manželství a jaké prostředky byly na tento účet v průběhu manželství převáděny.
Pokud jste tento účet zřídila ještě před uzavřením manželství, jsou všechny finananční prostředky na tomto účtu Vaším výhradním vlastnictvím a lze je odkázat v závěti komukoli.
Po uzavření manželství se však na tyto prostředky zpravidla pohlíží jako na součást SJM (zejména v případech, kdy jsou na účet zasílány např. platy či důchody manželů, které představují součást SJM). V této souvislosti není důležité, na čí jméno je účet veden, ale rozhodným je faktický stav, tedy že na bankovním účtu jsou shromažďovány prostředky, které tvoří SJM. V tomto případě se tedy budou peníze na účtu dělit Vámi naznačeným způsobem mezi pozůstalého manžela a závětního dědice.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.