Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Náš pozemek s rodinným domem, který byl postaven v roce 1947, sousedí s lesním pozemkem, který je porosten stromy. Běžná výška vzrostlých stromů činí až 20 metrů. Jelikož poloha domu od nejbližších stromů je cca 10 metrů, máme obavy, že při prudkých větrech nebo bouřkách může některý ze stromů spadnout na náš dům.

Existuje dle platného práva nějaká možnost donutit majitele lesního pozemku, aby odstranil stromy, které takto ohrožují náš dům? Děkuji, Edita

ODPOVĚĎ:
Ke kácení dřevin je podle § 8 zákona č. 114/1992 Sb. potřeba povolení správního orgánu (v některých výjimečných případech povolení není nutné - ochrana života a zdraví, obrana před závažnou škodou). Primárně se pokuste se sousedem dohodnout, informovat obec o nebezpečí, které Vašemu domu hrozí; v krajním případě můžete na souseda podat žalobu na určení povinnosti stromy pokácet z důvodu ohrožování okolnich staveb. K žalobě ale je potřeba aby byla odůvodněná - resp. "obavy z možného" nejsou dostačující, je třeba ji podepřít nějakým zásadním argumentem (napadení stromů chorobou, jejich vysoké stáří nebo příklad, kdy došlo k vyvrácení stromů poryvem větru).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.