Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem jsme si koupili pozemek a na něm postavili chatu. Majetek je v SJM. Oba máme děti z předchozích manželství. Jak to udělat, aby pokud jeden z nás zemře, ten druhý zdědil pozemek s chatou a auto, které jsme pořídili za trvání našeho manželství, protože to bylo právě z úspor na penzi a aby ani jeden z nás netrpěl nouzí a nemuseli jsme vyplácet já jeho děti a on moje.

Chceme jeden druhého zabezpečit. Jde to závětí, nebo nějakou manželskou smlouvou? Nebo musíme z těchto nemovitých i movitých věci nějak vydědit své děti? Jaké náležitosti musí mít tato smlouva či závěť? Děkuji, Vladislava

ODPOVĚĎ:
Manželská smlouva ani žádný obdobný institut (např. darování pro případ smrti) v našem právním řádu neexistují.
Můžete sepsat závěť (každý zvlášť) a odkázat si vzájemně díl, který Vám přísluší. Je třeba ovšem podotknout, že buď musíte mít dobré vztahy s dětmi (a věřit, že se dědictví vzdají) nebo jim musí z dědictví připadnout také nějaká část. Zletilí potomci mají nárok na polovinu svého zákonného podílu a pokud v závěti nebudou uvedeni mohli by se domáhat zneplatnění celé závěti, protože fakticky byli vyděděni (ačkoliv k tomu nebyl zákonný důvod). Takový postup potomků se dá předpokládat, protože v situaci, kdy zemře jeden z vás, tak děděním celého majetku druhým manželem budou fakticky děti zesnulého navždy vyřazeni z dědictví a jejich nárok na majetek zanikne.
K dědění, závěti, listině o vydědění a vydědění jako takovém více zde:
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.