Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jestliže mě zaměstnavatel nechá doma na 60% platu z důvodu, že není práce, počítá se mi tento plat po průměru na dovolenou a odstupné? Děkuji Miroslav

ODPOVĚĎ:
Pro pracovně právní účely se průměrný výdělek zjišťuje z hrubé mzdy zúčtované k výplatě v rozhodném období a z doby odpracované v rozhodném období, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat. Za rozhodné období se považuje předchozí kalendářní čtvrtletí (bezprostředně předcházející). Do základu pro výpočet průměrného výdělku se zahrnují částky, které jsou mzdou a nikoliv ostatním plněním (např. u zaměstnanců, kteří jsou odměňováni mzdou, se svátek, který připadl na obvyklý pracovní den, nezahrnuje do odpracované doby, protože je za něj poskytována náhrada mzdy). To znamená, že se do něj zahrnují částky, jejichž výplata se přímo váže na výkon práce nikoliv částky, které jsou poskytovány jako náhrada mzdy. Jejich součet se pak vydělí počtem odpracovaných hodin nebo dní podle toho, které měrné jednotky se zaměstnavatel rozhodl používat. Takže pokud pobíráte mzdu a nikoliv plat, tak se nebude náhrada mzdy poskytnutá jako plnění za nemožnost vykonávat práci zahrnovat do výpočtu průměrné mzdy.

ROZDÍL MEZI MZDOU, PLATEM
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.