Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na IČO, jsem OSVČ, jako pojišťovací zprostředkovatel. Mám uzavřenu podle obchodního zákoníku smlouvu s makléřem - Smlouva o spolupráci. Jestliže je v této smlouvě uvedeno že "musím zachovávat mlčenlivost o této smlouvě", ale ze strany makléře dochází k nedodržování smlouvy.

Mohu tuto smlouvu ukázat nebo o ní hovořit při případném sporu s právníkem? Nebo se vlastně už proti této smlouvě nemám šanci nikde bránit, protože o ní musím zachovávat mlčenlivost? Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
Pokud jste dobrovolně takovou smlouvu podepsala, tak jste povinna o ní zachovávat mlčenlivost. Z jazykového výkladu by se dalo dovodit (tedy za předpokladu, že citát je přímo ze smlouvy), že musíte mlčet o smlouvě jako o její existenci, nikoliv o jejím obsahu. Pokud makléř porušuje smluvní ujednání, doporučuji se obrátit na právníka a poradit se o dalším postupu. Osobně se nedomnívám, že by se nedalo přes toto smluvní ujednání o věci jednat. Sice je dost nešťastné takové smluvní ujednání podepsat, neznamená to, ale že by před soudem nemohlo být namítáno jako ujednání proti dobrým mravům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.