Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1992 byly do přízemí panelových bloků bytů vestavěny prodejny. Stavebníci, kteří vestavby financovali, uzavřeli s družstvem nájemní smlouvy, ve kterých jim byla investovaná částka přepočtena na 32 let bezplatného užívání prodejen. V roce 2006 jsem se dohodnul s původním nájemcem na postoupení nájemní smlouvy za odstupné.

Předseda družstva mi ústně i písemně potvrdil souhlas s tím, že družstvo vypracuje na moje jméno aktualizovanou smlouvu, ve které zároveň opraví některé formální chyby, na které jsem upozorňoval. Na základě tohoto příslibu jsem uzavřel s původním nájemcem smlouvu o převodu práv z nájemní smlouvy a vyplatil mu odstupné. Od té doby však družstvo aktualizovanou smlouvu nevypracovalo, naopak se snaží smlouvu různými způsoby zpochybnit, protože je pro družstvo nevýhodná. Nyní jsem dostal od družstva výzvu k vyklizení prodejny s tím, že původní smlouva je neplatná od samého počátku, protože neobsahuje přesný účel pronajímaného prostoru (což není pravda) a já tak prostory užívám bez právního důvodu. Jak se mám bránit neustálým útokům? Platnou smlouvu mělo vypracovat družstvo. Nejedná se o podvod ve smyslu §250 Trestního zákoníku? Stačí k převodu práv ze smlouvy písemný souhlas pronajímatele nebo musí být nájemní smlouva vypracovaná znova na nového nájemce? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Ke vstupu do práv nájemce stačí souhlas pronajímatele; standardně se k tomu vyhotoví i nová nájemní smlouva, ve které se odkáže na změnu subjektů (ale nevyhnutelnou podmínkou to není).
Pokud bude jednání družstva znemožňovat výkon Vašich práv, podejte žalobu na soud s požadavkem, aby družstvo upustilo od svého jednání a nerušilo řádný výkon Vašeho nájemního práva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.