Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V r. 2009 jsem v zastoupení prodala rozestavěnou stavbu RD slovenské občance. Součástí prodeje byla elektropřípojka, dostala plnou moc k převodu elektroměru, jehož stav při prodeji byl 0 kWh. V r.2010 jsem zjistila, že elektroměr je stále na mé jméno, zajistila jsem administrativně převod, při něm byla zjištěna vysoká spotřeba el.energie.

U zjišťování jsem nebyla přítomna. ČEZ vydal fakturu na mé jméno, kterou jsem poukázala kupující, ta však nezaplatila. Nyní je vydán platební rozkaz na cca 150 000 Kč.Jak se mohu u soudu bránit? Jedná se ze strany kupující o bezdůvodné obohacení? O podvod? Lze podat na ni trestní oznámení, pokud ano, jak ho kvalifikovat a kam ho adresovat? Kupující žije v Žilině. Pokud mohu podat na ni žalobu, jaké má mít náležitosti, prosím o vzor žaloby, co všechno mám jako podklad doložit, co všechno mohu nárokovat. Kolik mě budou stát poplatky? Prosím o urychlenou odpověď, Milena.

ODPOVĚĎ:
Kupující porušila ustanovení smlouvy. Vy jste zanedbala kontrolu dodržení podmínek, takže jste měla zaplatit vyměřenou platbu za energii, protože nikdo jiný k ní podle platného právního stavu není povinen. Doporučuji vyřešit zaplacení vyměřené platby – třeba dohodou o splátkách. Podat na kupující žalobu na porušení smluvní povinnosti a vydání bezdůvodného obohacení. Vzor žaloby najdete na webu poradny
http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/smlouvy-dohody-zaloby-zdarma/zaloba-o-vydani-bezduvodneho-obohaceni-vzor-zdarma.
Podání žaloby na příslušný soud je odvislé od ustanovení kupní smlouvy, kde by mělo být rozhodné právo určeno (vzhledem k tomu, že se jedná o mezinárodní kontrakt).  Nárokovat si můžete jak bezdůvodné obohacení, tak škodu, která Vám byla způsobena (např. poplatky za řízení, které teď proběhne kvůli platebnímu rozkazu). Soudní poplatky  za podání žaloby se počítají jako 4% ze žalované částky, další poplatky jsou závislé na tom, jak rychle řízení proběhne.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.