Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou bytu v panelovém domě - jde o společenství vlastníků bytových jednotek SVJ. Majitel bytu nad námi provedl rekonstrukci bytu včetně položení nových podlahových krytin. V kuchyni a v chodbě položil keramickou dlažbu, v ostatních obytných místnostech plovoucí podlahu.

Toto však učinil bez patřičných protihlukových izolací. Po této rekonstrukci je slyšet každý šramot, každý krok majitelů bytu, pokud něco upadne na podlahu, posune se židle v kuchyni apod. Pro ilustraci uvádím, že v době, kdy u nás byla návštěva, sousedům s největší pravděpodobností upadl příbor na zem v kuchyni (dlažbu), naše návštěva se tak lekla, že se nechápavě dívali, co se vlastně stalo, co "nám" upadlo, ačkoliv se jednalo o hluk od sousedů! Tento příklad uvádím jako příklad. Náš klid je narušován hlukem v denní i pozdní hodiny každodenně. Jak se můžeme bránit a jakým způsobem můžeme sousedy donutit chybnou rekonstrukci podlah opravit. Jsme přesvědčeni, že jsou porušena naše práva na klidné žití v našem vlastním bytě. Děkuji, Zdeňka

ODPOVĚĎ:
Nejdříve zkuste dohodu se sousedem, pokud se ještě dá vůbec ještě něco s jejich dlažbou dělat.
Dochází k porušování sousedských práv – jste omezování hlukem, a máte právo na podání negatorní žaloby – tedy žaloby, ve které se budete dožadovat, aby sousedi hluku zanechali a zajistili příslušná protihluková opatření (a můžete navrhnout i způsob, kterým by se dalo zamezit obtěžování, pokud ještě existuje).
Nemám dostatečné technické znalosti, ale pokud by protihlukovým opatřením mělo být i třeba odhlučnění Vašeho bytu (např. zaizolování stropu) můžete jako řešení požadovat úhradu těchto stavebních úprav Vašeho bytu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.