Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji ve firmě v jako profesionální hasič v nepřetržitém provozu. Zaměstnavatel ruší naši jednotku a já i moji kolegové máme ke konci tohoto měsíce dostat výpověď z pracovního poměru. Zaměstnavatelem nám bylo oznámeno, že od 1.12.2011 nás převádí na jinou práci. Zejména na pomocné práce, úklid areálu firmy v režimu denních směn.

Obáváme se, že hlavním cílem tohoto převedení je snížení vyplácené mzdy, neboť přechodem na tento režim přijdeme o všechny příplatky, které nám dělají více než třetinu mzdy. Obáváme se, že další důvod tohoto opatření je i snížení průměrného výdělku za toto čtvrtletí a tím i snížení vypláceného odstupného. Je nám jasné, že v pravomoci zaměstnavatele je převedení na jinou práci, ale toto řešení je spíše šikanou. Proto se ptám, je popisovaný postup firmy v souladu se Zákoníkem práce a případně jinými předpisy? Děkuji, Lukáš

ODPOVĚĎ:
Pokud zaměstnavatel příslušná místa ruší, může Vám být dána výpověď a na výpovědní dobu být na jinou práci tímto jednostranným způsobem přeřazeni.  Nepůjde o obcházení zákona, ani nejde o snahu o snižování odstupného apod.
V souladu s právem to však není a na přeřazení přistoupit nemusíte, pokud máte být přeřazeni na práci, kterou nemáte v pracovní smlouvě (pokud ovšem není naplněn některý jiný důvod, pro který by Vás zaměstnavatel mohl přeřadit - § 37, zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.