Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po skončení jednostranné možnosti zvyšování nájemného, lze nové nájemné sjednat dohodou. Pokud nedojde k dohodě je jedinou možností soud. V této souvislosti mě zajímá, jak je na jednotlivé aktéry soudního řízení nahlíženo a kdo zaplatí a v jaké výši soudní řízení. Prosím o vysvětlení na tomto příkladě:

Nájemník platí 38Kč/m2 v bytě 2+1 o velikosti 60m2. Majitel žádá 90Kč/m2. Nájemník navýšení odmítne z důvodu zanedbanosti bytu (majitel do něho nikdy nic neivestoval, pouze vybíral nájem). Majitel se navýšení domáhá u soudu. Soud dá za pravdu majiteli. Od podání uběl 1 rok. Z jaké částky se vychází při určování soudních poplatků? Děkuji. Izabela

ODPOVĚĎ:
Co se týče nákladů řízení, tak velmi záleží na tom, jak se budou strany chovat. Když se nebudou na řízení dostavovat a věc se bude prodlužovat a soud bude zasedat třikrát místo jednou, tak náklady budou diametrálně odlišné od řízení, ve kterém bylo vydáno rozhodnutí po jednom jednání.
Chtěl-li by se nájemník v tom modelovém příkladě soudit, může počítat s náklady:
  • zahájení řízení obnáší poplatek ve výši min. 600,-,
  • sepis žaloby advokátem se pohybuje od 5 000,-
  • a k tomu se přidá náhrada nákladů na dopravu advokáta a žalobce,
  • plus případné právní zastoupení žalovaného (nájemníka).
Na těchto nákladech se snadno dostanete na 20 – 25 tisíc Kč (a to nekalkuluji s odročováním a protahováním řízení). Podotýkám, že závěrečný odhad je pouze orientační.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.