Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soused vedl svůj odpad z čističky odpadních vod do potoka rourou. Roura je umístěna do potoka těsně nad hranicí našeho pozemku. Po novém zaměření pozemku jsme zjistili, že roura je částečně na našem pozemku. Odpad z roury navíc znečišťoval naši studnu (která se nachází vedle potoka), nabídli jsme sousedovi, aby si připojil svůj odpad do naší odpadní roury, kterou jsme protáhli až na hranici našeho pozemku.

Obě strany jsou nyní spokojené, ale soused po nás požaduje podepsání věcného břemene a chce smlouvu o věcném břemeni nechat zapsat do katastru nemovitostí. Jsou v tom nějaká rizika? Bojíme se, že pak bude věcné břemeno neodvolatelné a že bude pozemek hůže prodejný, pokud bychom ho chtěli v budoucnu prodat. Soused tvrdí, že zřízení věcného břemene na odpadní trubku v zemi je nutné k řádné kolaudaci "stavby". Můj dotaz je, zda je opravdu nutné toto řešit věcným břemenem, zda nestačí např. nějaká dohoda či jiný projev souhlasu z naší strany bez zápisu v katastru nemovitostí. Pokud bude muset být věcné břemeno zapsáno, jaká z toho plynou rizika? Děkuji. Mojmír

ODPOVĚĎ:
Osobně jsem toho názoru, že celá situace nemusí být zajištěna věcným břemenem, ale stačila by pouze nájemní smlouva o užívání Vašeho odpadu (a třeba jen za symbolické nájemné). Argument souseda si nechte podložit požadavkem příslušného správního orgánu – osobně si myslím, že neexistuje. Pokud by opravdu bylo věcné břemeno nezbytné, nedá se mluvit o rizicích, která by pro Vás znamenalo – spíše je to právo, které omezuje vlastníka ve výkonu jeho vlastnického práva a bohužel též snižuje tržní hodnotu jeho majetku. K věcným břemenům doporučuji nastudovat příslušná ustanovení občanského zákoníku. Otázka je položena příliš obecně a není v mých možnostech odpovědět ji zcela vyčerpávajícím způsobem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.