Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2009 jsem koupila v dražbě zahrady, které do té doby užívala rodina, která s nimi sousedí. Dokonce si na nich bez souhlasu předchozího majitele postavila přístřešek pro 2 auta, velký bazén a zahradní domek. Předchozí majitel toto řešil se stavebním úřadem (cca 3roky zpátky) a doposud to ze strany SÚ nebylo vůbec řešeno.

Pouze mu napsal, že se jedná o černé stavby a tím to skončilo. Já jsem tyto sousedy o tom, že jsem se stala novým majitelem písemně informovala a navrhla jim odkoupení těchto pozemků. S navrhovanou cenou nesouhlasili, neboť prý nehodlají platit za něco, na čem několik let dřeli a budovali (zadarmo - ani nájem nikdy neplatili, přitom součástí pozemku je i studna, kterou celou dobu využívali k zalévání, napouštění bazénu apod.). Vyzvala jsem je tedy, aby přestali tyto zahrady užívat a že jim na tyto zakazuji vstup. Moje výzvy ignorovali, podala jsem tedy žádost o vydání Územního rozhodnutí na stavbu plotu, které doposud od března tohoto roku nemám (soused se zná s vedoucím staveb.úřadu ). Postavila jsem tam tedy provizorní oplocení (zabité kůly s pletivem - toto stavební úřad označil za černo stavbu). Soused si plot oddělal a celé léto se v bazénu koupal, obhospodařoval zahradu, apod. Podala jsem tedy návrh na zahájení správního řízení, to nebylo zahájeno pro nedostatek důkazů, neboť nemohu prokázat, že na tu zahradu pravidelně chodí. Bydlím 40km od těchto pozemků. Sousedé mi to sice potvrdili, ale svědčit nepůjdou, nechtějí mít problémy. Moje otázky tedy zní:
Jak postupovat, aby pan soused přestal chodit na moje pozemky
Co s černými stavbami?
Co s věcmi, které má stále na mých pozemcích - pneumatiky s disky, zavlažovací zařízení, apod. - Mám ho vyzvat k odstranění do určitého data, jinak mám za to, že o ně nemá zájem a vzít si je?
Ještě podotýkám, že přestal ode mě přebírat poštu. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
nejdříve se obraťte na nadřízení správní úřad, aby prošetřil nečinnost podřízeného stavebního úřadu a to jak ve věci odstranění černých staveb z minulosti, tak řízení o stavbě plotu. Zároveň oběma stavebním úřadům adresujte podnět k zahájení řízení o odstranění černé stavby, s tím, že v krajním případě se obrátíte na soud s žalobou na nečinnost správního orgánu. Sousedovi předejte výzvu na odstranění věcí (nechte ji doručit na doručenku - tedy prostřednictvím pošty - nejde o to, aby mu bylo doručeno, jde o to, abyste měla důkaz, že jste se pokusila jednat smírně), které na Vašem pozemku má do určitého data, jinak budou odstraněny na náklady, které budete následně vymáhat. Pokud nezareaguje, tak věci odstraňte. Můžete se také bránit žalobou na zákaz rušení Vašeho vlastnického práva. Žalobu můžete doplnit návrhem na vydání předběžného opatření - zákaz vstupu na pozemek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.