Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu jak je možné postupovat v případě, že zaměstnanec se do práce dostaví pod vlivem alkoholu, což se projevuje kromě znatelných výparů špatnou artikulací, nesoustředěním, dokonce usínáním při práci. Kdo a jak je oprávněn u něj provést zkoušku alkoholu, zda-li vůbec, a jaký může zaměstnavatel z toho vyvodit důsledek.
Děkuji, Mojmír


ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel má právo provést dechovou zkoušku na obsah alkoholu. Takovouto zkoušku je oprávněn provést jak zaměstnavatel, tak i příslušný vedoucí zaměstnanec, a to v případě oprávněných pochybností o způsobilosti zaměstnance vykonávat práci.

Jestliže zaměstnanec dechovou zkoušku bez vážných důvodů odmítne, porušuje povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci, přičemž se, jedná minimálně o méně závažné porušení povinností (jež je třeba evidovat pro možnost výpovědi podle § 52 písm. d) zákoníku práce).

Uvede-li zaměstnanec vážné důvody, které mu brání podrobit se dechové zkoušce, má zaměstnavatel právo požadovat, aby se podrobil lékařskému vyšetření ke zjištění, zda není pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky.
Prokázaná přítomnost alkoholu nebo návykových látek v těle zaměstnance je důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru.

Doporučuji mít vždy skutečnost o projevech opilosti zaměstnance svědecky podloženou.

Navíc může zaměstnavatel zakázat vstup zaměstnanci na pracoviště (např. ochrana zdraví ostatních zaměstnanců apod.)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.